ΕΣΤΑ ή Βίζα;

εστα ΕλλάδαΤο ταξίδι στις ΗΠΑ από την χώρα μας ανέκαθεν δεν ήταν απλή υπόθεση. Δεν είναι μόνο η απόσταση από τη χώρα πολύ μεγάλη και οι πτήσεις αρκετά ακριβές, αλλά χρειάζεται να ολοκληρωθεί και μία γραφειοκρατική διαδικασία. Τα καλά νέα είναι ότι πλέον χάρη στην ηλεκτρονική αίτηση ΕΣΤΑ, η εν λόγω διαδικασία έχει γίνει πιο εύκολη και σαφώς πιο γρήγορη. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια όρια στο ποιος μπορεί να κάνει την συγκεκριμένη αίτηση.

Γενικά, πριν ξεκινήσει κανείς να σχεδιάζει το ταξίδι τους στις ΗΠΑ θα πρέπει να ξέρει ότι σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές χώρες, το ταξίδι δεν γίνεται απλά με το διαβατήριο ή τη ταυτότητα. Χρειάζεται σίγουρα να εγκριθεί η είσοδος του κάθε ταξιδιώτη στη χώρα πράγμα που απαιτεί συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες μάλιστα πρέπει να γίνουν και μέσα σε συγκεκριμένα όρια. Οι διαδικασίες αυτές είναι είτε η νέα ηλεκτρονική διαδικασία ESTA είτε η κλασική διαδικασία αίτησης και απόκτησης βίζας. Ποιες οι διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο διαδικασίες και ποια είναι η κατάλληλη για σας;

ESTA vs Βίζα

Εδώ και μερικά χρόνια η Ελλάδα ανήκει στο γκρουπ των χωρών οι υπήκοοι των οποίων δεν χρειάζονται Βίζα για να επισκεφτούν τις ΗΠΑ, αυτό ωστόσο δε σημαίνει πως δεν χρειάζεται να λάβει κανείς έγκριση για την είσοδο του στη χώρα, απλά η διαδικασία της αίτησης έχει γίνει πιο απλή. Η ΕΣΤΑ είναι μία νέα ηλεκτρονική διαδικασία έγκρισης εισόδου στις ΗΠΑ την οποία μπορείτε να φέρετε εις πέρας απλά κι εύκολα από τον υπολογιστή σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα έγκυρο Ελληνικό διαβατήριο που να έχει εκδοθεί μετά τις 26 Αυγούστου 2008 και μία πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για να πληρώσετε το σχετικό τέλος.

Η κλασική διαδικασία της απόκτησης Βίζα ισχύει ακόμη για κάποιες περιπτώσεις (θα τις δούμε στην επόμενη παράγραφο). Για να βγάλει κανείς Βίζα θα πρέπει να κλείσει ραντεβού στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα και να πάει εκεί με 5 φωτογραφίες διαβατηρίου τυπωμένες αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή.

Ποιος μπορεί να κάνει αίτηση ΕΣΤΑ και ποιος χρειάζεται Βίζα;

Visa i esta gia USAΗ ESTA στην ουσία αντικαθιστά την τουριστική Βίζα, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι χορηγείται μόνο για τουριστικές επισκέψεις στις ΗΠΑ. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η διαδικασία ΕΣΤΑ απευθύνεται μόνο σε όσους σκοπεύουν να περάσουν το πολύ 90 ημέρες στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί πως αν υπάρχει Βίζα εν ισχύ δεν χρειάζεται να γίνει αίτηση ΕΣΤΑ εκ νέου.

Αν πρόκειται να επισκεφτείτε της ΗΠΑ για σπουδές ή επειδή έχετε βρει δουλειά ή σκοπεύετε να αναζητήσετε εργασία εκεί, θα πρέπει να βγάλετε την σχετική Βίζα. Βίζα θα πρέπει να βγάλετε και σε περίπτωση που σκοπεύετε να πάτε για τουρισμό στην Αμερική αλλά έχετε επισκεφτεί το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία ή το Σουδάν από τη 1 Μαρτίου 2011 και μετά ή αν έχετε υπηκοότητα – έστω και δεύτερη – από μία από αυτές τις χώρες.

Πόσο κοστίζει η ΕΣΤΑ και πόσο η Βίζα;

Η ΕΣΤΑ έχει ένα κόστος που ανέρχεται στα 14 δολάρια ενώ η Βίζα έχει ένα παράβολο που κοστίζει 165 Ευρώ.

Πόσο διαρκεί η ΕΣΤΑ;

Αν εγκριθεί η ΕΣΤΑ, η έγκριση της έχει ισχύ για έναν χρόνο. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ημερομηνία έγκρισης θα πρέπει να απέχει το πολύ 72 ώρες από την ημερομηνία του ταξιδιού σας στις ΗΠΑ, οπότε καλό θα ήταν να μην αφήσετε τη διαδικασία για τη τελευταία στιγμή.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω για την ΕΣΤΑ;

Μία εγκεκριμένη αίτηση ESTA δεν είναι αρκετή για να εγγυηθεί την είσοδο στις ΗΠΑ. Η τελική απόφαση για την είσοδο σας θα ληφθεί από το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου προορισμού σας. Καλό θα είναι λοιπόν να έχετε έτοιμο και το εισιτήριο επιστροφής σας, το οποίο και θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις της διαδικασίας ΕΣΤΑ. Εννοείται πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε πως δεν χρειάζεται να βγάλετε Βίζα γιατί η ESTA όπως είπαμε και πριν δεν αντικαθιστά τελείως τη βίζα. Αν έχετε απορίες σχετικά με το χαρτί που πρέπει να βγάλετε, ρωτήστε ένα εξειδικευμένο ταξιδιωτικό πρακτορείο ή την Αμερικάνικη Πρεσβεία.