Επενδύσεις

ependyseis

Επενδύσεις κι ελληνική οικονομία: ένα διαχρονικό πρόβλημα

Από τότε που ξεκίνησε η Κρίση και τα Μνημόνια, το ζητούμενο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις της χώρας, ήταν οι περίφημες επενδύσεις και ειδικά αυτές που θα προέρχονταν από το εξωτερικό. Όλα τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν και οι περίφημες μεταρρυθμίσεις που έγιναν, είχαν σαν σκοπό να βελτιώσουν το «επενδυτικό τοπίο» και να κάνουν την Ελλάδα «επενδυτικό προορισμό», παρά την άσχημη οικονομική της κατάσταση, ή μάλλον εξαιτίας της κατάστασης αυτής. Γιατί όμως περιμένουμε ακόμη τον σωτήρα από το εξωτερικό; Η απάντηση είναι απλή: μετά το σοκ στην οικονομία από τα μνημόνια, τόσο οι τράπεζες όσο και οι ίδιες οι εγχώριες εταιρείες, είναι σχεδόν αδύνατον να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις από μόνες τους.

Παρά τις πολλές θυσίες που έχουμε κάνει όλοι μας όμως, οι περιβόητες επενδύσεις δε φαίνεται πως θέλουν να μας κάνουν τη χάρη και να μας επισκεφτούν. Κάθε νέο πακέτο μέτρων μάλιστα, φαίνεται πως διώχνει επενδύσεις αντί να τις φέρνει. Τι φταίει γι’ αυτό; Ας δούμε τους κυριότερους λόγους.

Η υψηλή φορολογία:

Προκειμένου να αποφύγει τις μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων του Δημοσίου αλλά και τις απολύσεις, το Κράτος αποφάσισε αντί να μειώσει τα έξοδα του, να αυξήσει τα έσοδα του και μάλιστα μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει πως οι φόροι για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, από τα υψηλότερα μάλιστα της Ευρωζώνης. Όπως είναι λογικό, η υψηλή φορολογία δεν αποτελεί επ ουδενί κίνητρο για επενδύσεις, πόσο μάλλον σε μία χώρα που έχει γείτονες, όπως η Βουλγαρία για παράδειγμα με πάρα πολύ χαμηλότερη φορολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας έχουν μεταφερθεί εκεί.

Η υπερβολική γραφειοκρατία:

grafeiokratiaΠριν από μερικά χρόνια, ένας Εμίρης του Κατάρ θέλησε να επενδύσει μερικά δισεκατομμύρια Ευρώ σε νησιά του Ιονίου και κάπου εκεί, ξεκίνησε ο εφιάλτης του. Όλα τα επενδυτικά του σχέδια είναι ακόμη στην αναμονή περιμένοντας να τελειώσουν διαδικασίες και να βγουν δικαστικές αποφάσεις. Το πραγματικά ξεκαρδιστικό της όλης υπόθεσης, είναι ότι το Κράτος έχει μπλεχτεί με τον Εμίρη σε δίκη για μία έκταση γης που το Κράτος δεν είναι καν σίγουρο ότι του ανήκει! Ο ορισμός της παράνοιας!

Επίσης, πριν από λίγα χρόνια οι παραγωγοί του Game Of Thrones ενδιαφέρθηκαν για γυρίσματα στη χώρα μας και μάλιστα έφθασαν στο σημείο να έρθουν σε επαφή με τις αρχές. Όταν άκουσαν τη διαδικασία έχει η έκδοση αδειών και δεδομένου του πολύ αυστηρού προγράμματος τους, απέσυραν κατευθείαν την πρόταση και τον ενδιαφέρον. Εδώ να αναφέρουμε ότι ο Τουρισμός στις περιοχές που γυρίζεται η εν λόγω σειρά, διπλασιάζεται μετά τη προβολή της κάθε σεζόν. Όταν λοιπόν βγαίνουν προς τα έξω ιστορίες σαν αυτές τις δύο, ποιος θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα;

Το πολιτικό σκηνικό:

Η πολιτική αστάθεια είναι ένας παράγοντας που πάντα επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις αλλά και τις επιχειρήσεις μίας χώρας. Η συνεχής εναλλαγή Κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε κόμματα που το ένα υπόσχεται να ξηλώσει ότι έστησε το άλλο, επειδή είναι άδικο ή μη αποτελεσματικό – κατά την άποψη και την ιδεολογία του πάντα – κάθε άλλο παρά καλό κάνει στις προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τις δηλώσεις πολιτικών της ίδιας της Κυβέρνησης με τις οποίες καταφέρονται κατά των επενδύσεων, ειδικά όταν αυτές είναι αποκρατικοποιήσεις, Επιπλέον, είναι γνωστό το γεγονός ότι πρωτοκλασάτος υπουργός είχε «προσωπική βεντέτα» με συγκεκριμένη επένδυση και της έθετε συνέχεια εμπόδια. Καμία επιχείρηση δεν θα ήθελε να επενδύσει σε έναν τέτοιο σκηνικό.

forologiaΟι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι μάλλον προφανείς, ωστόσο προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: μέχρι που θα φθάσουμε για να προσελκύσουμε επενδύσεις; Θα πρέπει ας πούμε να θυσιάσουμε και κεκτημένα, θεσπίζοντας ας πούμε την «απεργία των εργοδοτών» (lock out), όπως μας ζητούν δανειστές κι επενδυτές; Αυτά τα ερωτήματα είναι πολύπλοκα και δύσκολα, ωστόσο αν λυθούν τα κυριότερα και διαρθρωτικά προβλήματα που αναφέραμε προηγουμένως, ίσως και να μην χρειαστεί να θυσιαστεί κανέναν κεκτημένο.