Οικονομία

oikonomia

Γιατί οι επιχειρήσεις αποχωρούν από την Ελληνική οικονομία

Η οικονομία κάθε χώρας βασίζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή, καθώς αυτές είναι που παράγουν προϊόντα και χρήμα, αλλά και προσφέρουν εργασία σε χιλιάδες εργαζόμενους, προσφέροντας έτσι εισοδήματα στα νοικοκυριά. Η Κρίση που χτύπησε την ελληνική οικονομία είχε πάρα πολύ αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, οδηγώντας πολλές από αυτές στο κλείσιμο ή και στη «μετανάστευση» σε γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία. Αυτό φυσικά είχε σαν συνέπεια η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας να γίνει ακόμη χειρότερη και η Κρίση να γίνει πιο βαθιά αλλά και μακροχρόνια.

Γιατί όμως οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα κλείνουν συνεχώς και γιατί δεν ανοίγουν νέες; Ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζει μία επιχείρηση στα χρόνια της Κρίσης αλλά ίσως και πριν από αυτά; Ας δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά.

Το φορολογικό σύστημα

foroiΤο φορολογικό μας σύστημα μπορεί και να είναι ένα από τα χειρότερα του κόσμου. Το πρώτο του μεγάλο πρόβλημα, είναι το γεγονός ότι είναι άδικο. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στους λεγόμενους έμμεσους φόρους, την πληρωμή των οποίων δεν μπορεί να γλυτώσει ο καταναλωτής. Οι φόροι αυτοί ανεβάζουν το κόστος παραγωγής αλλά και τις τιμές των ελληνικών προϊόντων, κάνοντας τα δυσπρόσιτα στο εσωτερικό της χώρας και μη επιθυμητά στο εξωτερικό, καθώς πολλές φορές υπάρχουν φθηνότερα υποκατάστατα.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα του φορολογικού μας συστήματος, είναι η μεγάλη του αστάθεια, αλλά και η πολυπλοκότητα του. Κάθε Κυβέρνηση που βγαίνει αλλάζει το φορολογικό σύστημα δήθεν για να το κάνει πιο αποτελεσματικό και δίκαιο, αλλά στην ουσία το μόνο που κάνει είναι να το κάνει πιο δαιδαλώδες. Οι συνεχείς αλλαγές, δεν επιτρέπουν σε μία επιχείρηση να κάνει σχέδια για το μέλλον της και άρα δεν ευνοούν τόσο τις επενδύσεις όσο κα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, από τις πολλές αλλαγές αλλά και το τεράστιο πλήθος των νόμων που διέπουν κάθε φορά τη φορολογία, προκύπτουν συνέχεια νέα παραθυράκια και ασάφειες που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι φοροφυγάδες, πράγμα που οδηγεί σε απώλεια εσόδων του Κράτους, την οποία συχνά καλούνται να καλύψουν οι επιχειρήσεις.

Η πολιτική αστάθεια

Για να λειτουργήσει μία επιχείρηση και το κυριότερο, για να μπορέσει να αναπτυχθεί, πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό πολιτικό σκηνικό. Θα πρέπει ο επιχειρηματίας να μπορεί να προβλέψει σε κάποιο βαθμό πως θα είναι τα πράγματα στο μέλλον και σε ποιες γραμμές κινείται το Κράτος γενικότερα. Στη χώρα μας, από τότε που ξέσπασε η Κρίση και μετά, έχουμε περάσει σε μια μεγάλη περίοδο αστάθειας.

Στην εποχή μας θεωρείται θαύμα να αντέξει μία Κυβέρνηση για πάνω από δύο χρόνια και η συχνή προσέλευση στις κάλπες, έχει πλέον γίνει ανέκδοτο. Το χειρότερο όμως είναι ότι ο κάθε ένας από τους «κύριους’ υποψήφιους για τη Εξουσία, στην ουσία υπόσχεται ότι θα ξηλώσει ό,τι έκανε ο προκάτοχος του. Ποιος θα ήθελε να έχει μία επιχείρηση σε ένα περιβάλλον που από μέρα μέρα θα μπορούσε να διαλυθεί από τα θεμέλια;

poreia-diamartyrias

Η απάθεια του Κράτους

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι το Κράτος γνωρίζει όλα τα παραπάνω αλλά για τους δικούς του λόγους, στους οποίους φυσικά περιλαμβάνονται και οι πελατειακές σχέσεις με κάποιους «κοινωνικούς εταίρους», απλά εθελοτυφλεί. Κάθε φορά που οι δανειστές ζητούν κάποια νέα μέτρα, απλά η Κυβέρνηση αυξάνει τη φορολογία και μετακυλεί το βάρος στις επιχειρήσεις, στην ουσία βάζοντας το χέρι της όλο και πιο βαθιά στη τσέπη των επιχειρηματιών.

Ο λόγος λοιπόν που πολλές επιχειρήσεις φεύγουν από τη χώρα ή την αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι, είναι ότι απλά δεν θέλουν να βάλουν στη δουλειά τους έναν «συνέταιρο» ο οποίος στην ουσία δεν θα τους προσφέρει και τίποτα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνικού κράτους λοιπόν, είναι το γεγονός ότι υπολειτουργεί και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην οικονομία. Οι επιχειρήσεις ίσως και να μην επέλεγαν τη φυγή ή το κλείσιμο αν ένιωθαν ότι τα χρήματα που δίνουν στο Κράτος πιάνουν τόπο, αλλά με τη συνεχή ψήφιση μέτρων εναντίον τους, αλλά και τη κατάρρευση θεσμών όπως η παιδεία και η υγεία, αυτό απλά δεν συμβαίνει.

Αν λοιπόν το Κράτος θέλει οι επιχειρήσεις να ξαναγίνουν ο μοχλός της οικονομίας, θα πρέπει να ξανακερδίσει έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους.