Πως να μην σπαταλήσετε τα αεροπορικά σας εισιτήρια

αεροπορικά εισιτήρια

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να έχετε ετοιμάσει ένα ταξίδι, να έχετε κάνει κρατήσεις σε ξενοδοχεία, να έχετε φτιάξει βαλίτσες, να έχετε τα αεροπορικά σας εισιτήρια στο χέρι και να μην ανέβετε τελικά στο αεροπλάνο! Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου που η ασφάλεια στα αεροδρόμια έχει γίνει πάρα πολύ αυστηρή, ειδικά σε χώρες «στόχους» όπως η Αμερική και η Αγγλία, δεν είναι σπάνιο το να μην καταφέρει να ανέβει κάποιος στο αεροπλάνο για λόγους ασφαλείας. Επιπλέον, οι χρονοτριβές και οι καθυστερήσεις στην άφιξη στο αεροδρόμιο και στις διαδικασίες check in κλπ, παραμένουν από τους νούμερο ένα λόγους απώλειας πτήσης.

Το χειρότερο είναι ότι αν χάσετε τη πτήση σας με δική σας υπαιτιότητα, δεν θα λάβετε καμία αποζημίωση. Με άλλα λόγια, όχι μόνο θα απογοητευθείτε, αλλά θα χάσετε και πολύτιμα χρήματα.

Ας δούμε λοιπόν πως δεν θα ζήσετε κάτι τέτοιο.

Φτάστε έγκαιρα στο αεροδρόμιο!

Ναι αυτή είναι η πρώτη και πιο σημαντική συμβουλή! Από εδώ ξεκινάν όλα! Μόνο αν είστε έγκαιρα στο αεροδρόμιο δεν θα ανησυχείτε για τυχόν καθυστερήσεις στο check-in ή στον έλεγχο ασφαλείας. Το Travelo προτείνει να είστε στο αεροδρόμιο μία ώρα νωρίτερα πριν την απογείωση για πτήσεις εσωτερικού και τουλάχιστον δύο ώρες πριν για πτήσεις εξωτερικού. Φροντίστε να τηρήσετε αυτά τα όρια σαν «Ευαγγέλιο».

Φροντίστε να είναι εντάξει τα χαρτιά σας

Επειδή συχνά κλείνουμε τα εισιτήρια μας έναν ή και δύο μήνες πριν την πτήση, καλό είναι να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι τα χαρτιά μας είναι εντάξει. Ελέγξτε το διαβατήριο σας μήπως χρειάζεται ανανέωση. Αν αλλάξατε πρόσφατα ταυτότητα ή βγάλατε νέο διαβατήριο, φροντίστε να ενημερώσετε την αεροπορική εταιρία αρκετές μέρες πριν από την πτήση. Επίσης, αν κλείσετε μόνοι σας εισιτήριο για κάποιον εξωτικό προορισμό, κυρίως σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, ελέγξτε μήπως χρειάζεται να κάνετε κάποια εμβόλια ή αν πρέπει να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας σας. Αν προκύψει κάποιο πρόβλημα με τα χαρτιά σας τη τελευταία στιγμή, το πιο πιθανό είναι να χάσετε τη πτήση σας. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το γραφείο που έχετε κάνει τη κράτηση σας για τα απαραίτητα χαρτιά.

Ετοιμαστείτε από τη προηγούμενη μέρα

Η ετοιμασίες της τελευταίας στιγμής είναι συνήθως πολύ «τσαπατσούλικες» και συχνά μας κάνουν να ξεχάσουμε πράγματα. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να φθάσεις στο αεροδρόμιο και να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις ξεχάσει το διαβατήριο, τη ταυτότητα ή το εισιτήριο σου. Είναι κρίμα να χάσετε το ταξίδι και τα χρήματα σας για έναν τόσο χαζό λόγο, γι’ αυτό φροντίστε να ετοιμαστείτε από την προηγούμενη μέρα και μάλιστα καλό θα ήταν να κάνετε και μία λίστα με όλα όσα θα χρειαστείτε και να τα σβήνετε ένα – ένα καθώς τα βάζετε στη τσάντα ή στη τσέπη σας.

Σεβαστείτε τους κανόνες ασφαλείας

Όπως είπαμε και πριν, ειδικά στο εξωτερικό οι αρχές ασφαλείας στα αεροδρόμια δεν αστειεύονται. Φροντίστε λοιπόν να μην έχετε πάνω σας παράξενα αντικείμενα όπως σουγιάδες, ενώ σε περίπτωση που πρέπει να έχετε μαζί κάποια ένεση (αν ας πούμε είστε διαβητικός), καλό θα ήταν να έχετε μαζί και κάτι που να αποδεικνύει τον λόγο υγείας για τον οποίο πρέπει να την έχετε μαζί. Φροντίστε επίσης να μην έχετε μαζί σας υγρά σε μεγάλες συσκευασίες. Καλύτερα να αγοράσετε τα καλλυντικά σας από το duty free μετά το check in και τον έλεγχο αποσκευών.